Onthulling Regelwerk in de Pleij

Onthulling Regelwerk in de Pleij

Op het terrein in de hoogwatergeul bij de IJsselkop in Westervoort wordt donderdag 25 september een groot publieksevenement gehouden met muziek van De Dieseltrekkers.

Het evenement staat in het teken van de internationale samenwerking tegen hoogwater, waar de dijkteruglegging in de Hondsbroeksche Pleij onderdeel van is. Die dag wordt ook het regelwerk onthuld. Dat regelt de waterverdeling tussen Neder-Rijn en IJssel.

Hebben de meeste mensen tot nu toe alleen van een afstand naar de werkzaamheden in het projectgebied gekeken, tijdens het evenement kan iedereen een kijkje nemen achter de schermen. Het programma begint ’s middags met een spectaculaire opening van het regelwerk, waar basisschoolkinderen uit Westervoort deel van uitmaken.

Na het officiële gedeelte gaan er diverse activiteiten van start. Zo kunnen belangstellenden deelnemen aan een wandeling onder leiding van een gids, of aan een korte boottocht op de IJssel en de Neder-Rijn. Op het festiviteitenplein bij de IJsselkop kan onder professionele begeleiding een zandkasteel gemaakt worden. Kinderen kunnen ravotten op het luchtkussen, zich door een grimeur om laten toveren tot een waterdier of zich uitleven op een piratenvlag of ander knutselwerk.

Naast het vertier is er ook een tentoonstelling en informatiemarkt waar het thema water centraal staat. Alle informatie over de Hondsbroeksche Pleij en andere rivierverruimingsprojecten is hier ook te vinden.

Het Westervoortse blaasorkest De Dieseltrekkers zorgt voor vrolijke noten.

Het werk in de Hondsbroeksche Pleij is onderdeel van meerdere maatregelen in Nederland die ervoor moeten zorgen dat het water in tijden van hoog water goed kan worden afgevoerd. Belangrijk onderdeel in Westervoort is dat de dijk zo’n 150 meter verlegd is, richting Westervoort, zodat de rivier breder wordt en meer water aan kan.

Het regelwerk wordt op donderdag 25 september om 14.45 uur onthuld. Aansluitend zijn tot 19 uur de activiteiten.

fotos van dit evenement

Tags:
,